Kategorier
Uncategorized

Sosiale mediers rolle under stormingen av kongressen

I dette blogginnlegget skal jeg diskutere sosiale mediers rolle under stormingen av kongressen, utført av trump-supportere 6. januar i år.

Sosiale medier og plattformer har i økende grad fått ansvar for formidling av både politikeres og vanlige folks meninger, oppfordringer og sannheter. For det finnes ikke alltid en eneste sannhet som appellerer til alle, noe vi også ser i økende grad ved for eksempel polariseringen i politikk.

Facebook, twitter, stripe, tiktok, amazon, google og apple reagerte alle med å begrense Trumps mulighet til å ytterligere provosere frem voldelige fremstøt etter stormingen av kongressen. Mange utrykte bekymring i forhold til ytringsfriheten, som i likhet med i Norge står sterkt i USA.

Som Kierulf nevner, tar den offentlige debatten i større grad plass på sosiale medier. Hun påpeker at dersom man utestenges fra plattformen den offentlige debatten foregår på, er dette er overgrep mot ytringsfriheten. På den andre siden står sosiale medier, som private aktører, fritt til å selv sette sine egne regler for bruk.

man in black shirt holding american flag
Bilde lånt av Colin LloydUnsplash

Når store teknologiselskaper velger å »kansellere» Trump som de gjorde etter stormingen av kongressen, er det relevant å spørre hvorfor. Ja, store medier og plattformer har et enormt ansvar som kan kreve regulering. Men som Thompson i The Atlantic skriver , det er ikke sikkert det er slik at big tech har vokst på seg empati over natten.

Hele det politiske spillet inkludert den store polariseringen vi ser, spesielt i USA, har også stor innflytelse på driften av sosiale medier. Grovt sett, skriver Thompson, kan vi dele inn folket i USA etter politisk dreining, alder og utdannelsesnivå. Den eldre, hvite og mindre utdannede delen av befolkningen i landet har en tendens til å dreie seg mot høyre og det republikanske partiet. Den yngre, mer utdannede delen av befolkningen har på den andre siden en tendens til å være moderate eller venstredreid og stemmer gjerne demokratisk.

Dette kan være relevant fordi store sosiale medier og plattformer i likhet med politiske partier, har noe å vinne på å appellere seg til sine brukere. For de fleste brukere og ansatte i sosiale medier tilhører nettopp denne unge, mer utdannede og venstreorienterte gruppen av befolkningen.

Dette er et argument mange av de høyrepopulistiske gruppene også repeterer, hvor det er vanlig å ha en oppfattelse av at medier er venstrevridde. En konsekvens ved å stenge Trump eller andre meningsbærere ute av den offentlige debatten, kan i verste fall føre til at debatten foregår andre steder med enda mindre regulering og kontroll. For enkelte kan også den opplevde følelsen av utestengelse føre til enda mer polarisering, og det kan gjøre hatretorikken sterkere.

Ytringsfrihet står som sagt sterkt i et demokrati, men noe som kanskje står enda sterkere er valgene som utgjør demokratiet. Trump har utfordret flere av de store sosiale medienes regelverk mange ganger før, men å undergrave resultatet av et demokratisk valg og oppfordre til å ta makten tilbake med hjelp av vold er ikke overraskende det som fikk størst konsekvenser. Når konsekvensene er såpass store som det endre etter stormingen av kongressen, blir de sosiale mediene innblandet automatisk medansvarlige.

Dette er fordi de ble brukt som en plattform til å mobilisere. Dersom sosiale medier blir brukt til å mobilisere krefter som strider i mot lovverket i landet, beveger man seg altså videre fra å »bare» bryte medienes egne regler. I tillegg har plattformene et stort ansvar for å forhindre misinformasjon som kan brukes til å manipulere velgere, derfor blir de nødt til å ta rollen som moderator når det trengs.

Kilder:

https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122

https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2021/01/how-big-tech-impeached-donald-trump/617643/

https://www.ft.com/content/d794197a-3b1b-4d6b-8b01-291537003c42

Ett svar til “Sosiale mediers rolle under stormingen av kongressen”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *