Kategorier
Uncategorized

Google ads og SEO

I dette blogginnlegget skal jeg først beskrive hvordan man lager ads i google ads, steg for steg. Deretter skal jeg gå nærmere inn på søkemotoroptimalisering og faktorene google legger vekt på i forhold til rangering.

I google ads kan man lage en kampanje ut fra bedriftens objectives, og velge ads-type ut fra kampanjens formål. Hvilke segmenter kampanjen skal treffe, og hvilket forhold de har til bedriften er blant noen faktorer man må tenke på når man bestemmer seg for hvilke type ads man skal bruke. Man må også bestemme seg for hvor adsene skal vises, og på hvilke språk. Når man har gjort det bestemmer man et budsjett, som man også kan forandre senere.

person writing on white paper
Bilde hentet fra Kelly SikkemaUnsplash

Deretter velger man mål, og google ads kan tilby forskjellige typer ads som hjelper deg å nå dem. For eksempel som search, display, video eller shopping-ads. Er man ny på google ads finnes det også »smarte kampanjer», som via maskinlæring finnes det beste ads-alternativet for dine mål, ut fra ditt budsjett. Google ads kan også automatisk by på søkeord, altså beløpet vi betaler hver gang noen trykker på adsen vår, slik at man slipper å gjøre dette manuelt.

For hver adgruppe lager man en rekke keywords, som typisk kan være de ordene man søker etter, når man søker etter et spesielt produkt. For eksempel, er man ute etter et smykke, kan det hende man søker: ørering, smykke, ring eller øredobb. Ved å opprette søkeord som kunder kan finne oss via, hjelper google oss å treffe kunder som faktisk er ute etter vårt produkt.

I tillegg til keywords, lager vi text ads for hvert ads-segment. Her fyller vi inn overskrift, URL og beskrivelse for å treffe de riktige menneskene.

Etter budrunden hvor vi enten bød på et søkeord, eller google ads gjorde det for oss, rangerer google ads alle adsene. Hvis google ikke anser vår ad som relevant, kommer den heller ikke til å vises. I tillegg til å rangere adsene, blir også selve nettsiden vår vurdert på om den er god nok. Dette er en veldig viktig faktor i SEO-sammenheng, for om google ikke anser vår ad/nettside som god nok, mister vi mange potensielle kunder fordi vi risikerer å ikke bli vist til dem i det hele tatt. Derfor skal vi nå ta en nærmere titt på SEO og rangering.

Googles algoritmer er smarte, og har opp gjennom årene blitt veldig gode på å forstå hva søkere egentlig er ute etter når de søker på et søkeord. Selv om ingen helt sikkert vet hvilke faktorer google bruker i SEO-rangering, bortsett fra google selv, har faktorer blitt testet ut og vi vet at noen faktorer er viktigere enn andre.

monitor screengrab
Bilde hentet fra Stephen PhillipsUnsplash

Sikre nettsider, mobilvennlige nettsider, innholdets lengde og kvalitet, nedlastningstid, bildestørrelser og brukervennlighet er blant disse viktigste faktorene. Vi kan trekke frem innholdets lengde og kvalitet som hovedfaktor, for å illustrere googles prioritering.

Googles intensjon er å tilby brukere best passende innhold, ut i fra hva brukere søker etter. Dersom de plukker opp at din nettside har kvalitetsinnhold som faktisk samsvarer med hva brukere er på jakt etter, kommer du til å bli belønnet for det ved å oppnå høyere rangering. I tillegg legger algoritmene også vekt på innholdets lengde, gjennomsnittlig lengde på topp ti søkeord funnet på google har over 2000 ord. Dette er med andre ord ganske lange tekster, som i tillegg krever kvalitet.

Dette kan ha relevans med tanke på bloggen vi har opprettet, men for min del vil jeg nok si at nettsiden har høyere prioritet mtp SEO. Derfor er ikke denne faktoren den viktigste for nettside-prosjektet vårt.

Men bildekvalitet bør prioriteres. Dette kan blant annet gjøres ved å minske bildestørrelser, velge deskriptive bildenavn, inkludere bildetekst under bildet eller gi bildet en ALT-tag så algoritmene forstår hva bildet er av.

I tillegg setter algoritmene linkinger til din nettside høyt. Om nettsiden din blir linket til av flere nettsider, som i tillegg er til å stole på, kommer dette til å slå ut på rangeringen av nettsiden din. Google bruker et rangeringssystem for å finne ut hvor mye disse nettsidene er til å stole på, slik at det ikke er noen vits i å spamme for å oppnå denne fordelen. Omtale blir også tatt med i rangering med hensyn til sosiale medier, dersom man får likes, shares eller tweets. God omtale i sosiale medier har så klart også flere fordeler, sett utenom SEO, fordi det kan drive trafikk til nettsiden i seg selv.

Kilder:

https://www.bluecorona.com/blog/google-ranking-factors-2018/

https://www.quicksprout.com/the-science-behind-long-copy-how-more-content-increases-rankings-and-conversions/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *