Kategorier
Uncategorized

Vurdering av Zalandos nettbutikk

I dette innlegget skal jeg ta for meg Zalandos nettside, og vurdere den etter INEVOs ti kriterier for nettbutikker.

  1. Førsteinntrykk
Skjermbilde av Zalandos forside

Når man skal vurdere førsteinntrykk, er det i hovedsak 3 spørsmål som bør bli besvart i løpet av de første 5 sekundene på siden. Hvor er jeg kommet, hvilken type nettside er dette og hvorfor skal jeg velge akkurat denne nettsiden? I løpet av få sekunder etter at man har kommet seg inn på nettsiden forstår man hvor man er kommet, ettersom logoen er plassert godt synlig.

Underbannere røper fort at dette er en nettside for å kjøpe klær, og det store banneret om salg samt inntrykket om at det tilbys et stort utvalg av kjente merkevarer, kan svare på spørsmålet om hvorfor man bør velge akkurat Zalando.

Menyen finnes øverst på siden, og fremstår som oversiktlig, detaljert og strukturert. Blar man lenger ned på nettsiden, finnes det et drøss med inspirasjonsposter og foreslåtte produkter.

Man må derimot bla seg lengst ned på siden for å få opplysninger om frakt, levering, betalingsløsninger og returpolicy. Her finner man også FAQ i tillegg til hjelp og kontakt. Denne informasjonen kunne med fordel vært lettere tilgjengelig, og gjør at jeg gir Zalando terningkast 5 på førsteinntrykk. Dette er med tanke på nye kunder som møter masse inspirasjon og struktur, men må anstrenge seg for å få avklart de praktiske ordningene.

2. Synlighet

Skjermbilde av søk på Google

Når det kommer til synlighet, gjør zalando det bra. De dukker opp som både første annonse, og på organiske søk. Dette gjør at det er enkelt for kunder å finne frem til nettsiden, når de er på jakt etter klær.

Her fremkommer også informasjon om levering, betaling og retur med en gang, noe som er en fordel. Til høyre på skjermbilde ser man ikke Zalando blant Google Shopping-alternativene, men ved å gå inn på selve funksjonen fant jeg dem også der, raskt.

Derfor gir jeg terningkast 6 på synlighet.

3. Brukervennlighet

Siden mye av nettshopping og research knyttet til det blir gjort fra mobiler, er det viktig å sikre at nettsiden fungerer godt på mobil. Googles mobilvennlighetstest bekrefter at nettsiden fungerer godt på mobil, men melder også om noen problemer med sideinnlastninger:

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
skjermbilde av Googles mobilvennlighetstest

En annen faktor ved brukervennlighet som er verdt å sjekke ut er nettsidens egen søkefunksjon. Etter et par tester med denne, vil jeg si at søkefunksjonen fungerer optimalt, med pluss for søkeforslag. Dette gjør det enkelt for kunder å navigere seg frem til produkter de er på utkikk etter.

Alt i alt scorer nettbutikken godt på brukervennlighet, men trekkes litt ned for innlastningsproblemer knyttet til mobilbruk. På brukervennlighet får Zalando terningkast 5.

4. Kjøpsprosess

Inne på et produktsiden kan man velge lese anmeldelser, noe som er viktig for mange forbrukere. Inne på Zalandos app for iphone-brukere, er det derimot ikke mulig å få frem denne funksjonen. Dette er et minus, siden alt kanskje ikke fungerer som det skal.

Etter å ha lagt produkter i handlekurven, og gått videre til betaling gir Zalando opplysninger om betalingsløsninger, med VISA/Mastercard logoer som skaper trygghet. Forventet leveringstidspunkt og fri frakt kommer også tydelig frem, før man enten registrerer seg som bruker eller logger inn på eksisterende konto. Nettsiden skulle nok helst hatt et alternativ der man slapp å registrere seg som kunde, ettersom det kan skremme vekk noen kunder som er ute etter å shoppe raskt. Dette, i tillegg til appens problemer med å vise anmeldelser , gjør at jeg gir Zalando terningkast 4 på kjøpsprosess.

5. Hastighet og teknologi

I følge Googles page speed insights tool har nettsiden ikke bestått kravene for hvor raskt en nettside bør lastes inn på. Zalando fikk en score på 17/100, noe som er ganske dårlig.

En effektivt nedlastet nettside er essensielt for å oppnå suksess med en nettside, og for å holde på kundene sine. Når man shopper på nett, er tålmodigheten som regel litt mindre enn når man shopper fysisk, og dersom man blir sittende i flere sekunder å vente på at siden skal laste kan man fort gå lei og gi opp. Derfor foreslår testen at Zalando bør revurdere størrelsen på bildene sine, bruke nyere bildeformater samt effektivisere omgjøring av bilder til kode. Dette kan hjelpe nettsiden med å redusere sin bounce-rate.

På hastighet har Zalandos nettside et stort forbedringspotensiale, og jeg gir dem derfor terningkast 1.

6. Kundetilfredshet

Etter et mislykket forsøk på å finne kundeomtaler på nettsiden, prøvde jeg å søke etter det:

Skjermbilde av søkefelt

Dette finnes tydeligvis ikke på nettsiden, noe som er dumt fordi man gjerne vil vise potensielle kunder hva tidligere kunder er fornøyd eller misfornøyd med.

trustpilot og prisjakt får aktøren henholdsvis 2,7/5 og 2,1/5 stjerner, noe som er under middels. Kanskje det ville vært en fordel om potensielle kunder slapp å søke opp disse anmeldelsene, som ikke setter dem i særlig godt lys. Dette kunne blitt forsøkt testet ut med en integrert kundeomtale-funksjon i nettsiden.

Nettsiden har derimot kundeomtaler på hvert enkelt produkt, noe som er bra. Terningkast 2.

7. Trygghet

Trygghet er viktig for kunder som shopper på nett, fordi det finnes en risiko for å bli lurt av useriøse nettsider. Som tidligere nevnt, dukker returordninger og kundeservice opp først helt nederst på siden. Dette gjør kanskje at ikke alle orker å bla så langt ned, før de legger vekk tanken om å gjennomføre en ordre.

trygghandel.no kan gå god for Zalando, noe som kan skape trygghet for kunder. Dette er bra, og kanskje noe de fleste allerede vet siden merkevaren er etablert og noe de fleste har hørt om. Allikevel, med tanke på sidens forbedringspotensialer hva gjelder synlighet av kundeservice vil jeg gi dem terningkast 4 på trygghet.

8. Kundekommunikasjon

Ved å abonnere på sidens nyhetsbrev, følge dem på facebook og instagram kan man som kunde til en viss grad kommunisere med Zalando. Spesielt på instagram legger jeg merke til at de er flinke til å svare på hver eneste kommentar de får.

På facebook har de over 7 000 000 følgere, men svarer kunder i kommentarfeltet her også, i tillegg har de en meldingsfunksjon på facebook-siden sin som gjør at de fremstår som relativt enkle å komme i kontakt med. Det fremstår som at aktøren har lagt en plan for sine sosiale medier, ettersom de poster regelmessig. Derfor får Zalando terningkast 5 på kundekommunikasjon av meg.

9. Priser/utmerkelser

På nettsiden finner jeg ingen omtale av priser de har vunnet, etter et google-søk finner jeg heller ikke noe. Om de har fått noen priser, hadde det vært en fordel å vise dem fram, men om de ikke har fått noen er det kanskje ikke så rart at jeg ikke finner dem. Derfor velger jeg å ikke gi noen terningkast på dette området.

10. Konsept og strategi

Konseptet til Zalando er veldig lett å forstå. Som nevnt innledningsvis, tar det ikke mange sekunder før en besøkende av nettsiden forstår hva det er som selges. Deres strategi går ut på å tilby et bredt utvalg av klær med stor tilgjengelighet, samtidig som de gir inspirasjon. De er også opptatt av å gjøre kundeservice, levering og betaling så lett som mulig.

På konsept og strategi velger jeg å gi Zalandos nettbutikk terningkast 5, deres utvalg er noe av det bedre jeg har sett og derfor treffer de ganske godt på strategien på dette punktet.

Konklusjon:

Samlet sett gir jeg nettbutikken terningkast 4. Om Zalando skulle satt i gang et tiltak for å gjøre kundeopplevelsen enda bedre, hadde det vært å forbedre/korte ned nedlastningstiden til nettsiden.

Kilder:

https://www.zalando.no/dame-home/

https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fwww.zalando.no%2Fdame-home%2F

Ett svar til “Vurdering av Zalandos nettbutikk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *