Kategorier
Uncategorized

Hvorfor skaffe seg en mentor?

Da jeg fikk i oppgave å skrive et blogginnlegg om hvordan man skaffer seg en mentor, rynket jeg litt på nesa. Begrepet mentor eksisterer så vidt i mitt ordforråd, og jeg vet ikke om noen som faktisk har en mentor. Før jeg gikk i gang med oppgaven skulle jeg gjennomføre et networking basics’ kurs, som skulle gi noen nyttige tips på nettopp hvordan å skaffe seg en mentor. Underveis i kurset ble jeg mindre motvillig, etter hvert som begrepet ble mer håndfast.

Hvorfor bør man ha en mentor i det hele tatt? Et godt utviklet nettverk er absolutt en konkurransefordel enten som student, som arbeidssøker etter endt studie, eller begge deler. Å ha et nettverk man kan utnytte seg av, kan bety mye for karrieren fordi det kan være hele grunnen til at du i det hele tatt blir kalt inn på intervju.

En mentor er en fast person å henvende seg til, når det kommer til karrierespørsmål. En person som støtter deg karrieremessig og som kan gå god for deg, siden dere over tid mest sannsynlig blir kjent med hverandre. Når begrepet blir forklart på denne måten, er det enklere å visualisere seg og jeg kan kanskje til og med komme på mennesker som har fungert litt som en mentor for meg.

woman using laptop computer beside person wearing hat
Bilde lånt av HeylagostechieUnsplash

Det er ikke noe tidspunkt der en transformeres fra studenttilværelsen til karrierelivet – ofte går disse to hånd i hånd. First rounds kurs nevner en arbeidstaker som er to år inn i karrieren, og fortsatt føler seg som en student fordi han ikke alltid vet hva han skal gjøre til en hver tid. Derfor er det ingen tid å miste, og ingen grunn til å ikke skaffe seg en mentor allerede nå som student.

Kurset nevner noen egenskaper man alltid burde prøve å vise mens man når ut til en man ønsker å ha som mentor. Disse egenskapene er empati, nysgjerrighet, takknemlighet, relevant og respekt. Dette er ingen regler, men dette er egenskaper som alle mennesker setter pris på, kanskje spesielt om man ber noen bruke tiden sin på deg. Samtidig nevnes det at man burde huske på at folk flest liker å være til hjelp, og i løpet av kurset blir man bedt se for seg rollene snudd om. Dersom en student når ut til meg, en gang i fremtiden når jeg har fått karrierelivet på stell, og lurer på hvordan jeg har kommet med dit ville jeg mest sannsynlig bare sett på det som et kompliment og hatt lyst til å hjelpe.

Når man skal prøve å utvide det profesjonelle nettverket sitt, kan det virke skremmende i seg selv. Jeg vet av personlige erfaringer at det krever en innsats, og man kan fort begynne å trekke inn personlighetstrekk ved en selv som unnskyldninger til å la vær – som for eksempel at man er introvert.

Men å utvide det profesjonelle nettverket sitt, er på mange måter lettere enn å skulle utvide sitt private nettverk. Så lenge man prøver å vise egenskapene som er listet opp ovenfor mens man når ut til andre, trenger det ikke ha noe å si hvilke personlighetstrekk man har – eller ikke har. Med andre ord bør man sikte på å være høflig og profesjonell, og dersom man gjør feil kan man heller velge å se på det som en sjanse til å lære.

Å nå ut til folk via linkedin er veldig effektivt, siden man har mulighet til å oppnå langt flere personer enn i det fysiske.  Derfor kan man lete etter mentorer på plattformen, og sende dem meldinger der.

Kurset anbefaler å søke opp folk med en stilling i et firma du er interessert i, og som har studert samme sted som deg. Deretter anbefales det å bruke tid på å undersøke vedkommendes linkedin-profil, og søke etter dem på youtube for og se om de er blitt intervjuet så du stiller opp forberedt til møtet.

Kurset oppfordrer også å holde deg forberedt angående bransjens eller organisasjonens siste trender, slik at samtalene kan bli så relevante som mulig.

Alt i alt er dørstokkmila er ofte den tøffeste. Men dersom man når ut til noen og får et nei, så er heller ikke det det verste som kan skje.

Kilder:

https://first-round.teachable.com/courses/1286952/lectures/29507081

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *